LiveArticles/412/Geldzaken.jpg

Geldzaken

2 MIN READ
gastblogger gastblogger

Ik had liever met jullie gezeten om te horen hoe het met je gaat...

Na mijn verlof ben ik weer vol goede moed begonnen, dit maakt dat ik ineens veel nieuwe gezinnen begeleid en een aantal oude ook weer heb opgepakt. Bij een nieuw gezin kijk je in eerste instantie wat er speelt en wat er nodig is. Aan de hand daarvan vinden we het vaak nodig om hulpverlening in te zetten. Dit doe ik graag want dat zorgt ervoor dat er iets voor mijn jeugdigen kan veranderen. De afgelopen periode loop ik echter tegen een probleem aan: de aanvraag van financiering voor deze hulpverlening die ten koste gaat van mijn tijd met de jongeren. 

Iedere jeugdige een andere hulpvraag 

Zo heeft een gezin met vier kinderen hulp nodig omdat hun moeder regelmatig in de war is. We willen graag goed zicht krijgen op hun situatie, wat gebeurt hier nou eigenlijk? Of het jongetje dat bij ons onder voogdij staat waarbij we toch onderzoeken of hij weer bij zijn moeder kan wonen omdat zij zulke grote stappen heeft gezet. Dan is er nog een jongentje van zes dat momenteel vastloopt op school en bij wie we zorgen hebben over zijn hechting en lerend vermogen. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want het afgelopen jaar was er in veel van mijn gezinnen een (nieuwe) hulpvraag.  

Voor de aanvraag van deze hulpverlening vullen we een document in met resultaten. Deze wordt door mij en de zorgaanbieder ingevuld en verstuurd naar de gemeente. De gemeente is uiteindelijk de partij die zo’n aanvraag beoordeelt. In alle bovenstaande gevallen werd de financiering (in eerste instantie) afgekeurd om verschillende redenen. Er gaan dan wat mails over en weer... "Kan het niet voor een lager tarief?" "Is deze hulp wel echt nodig?" en "Valt dit onder de jeugdzorg?"

Vervolgens zegt de hulpverlener dat het niet goedkoper kan en dat de hulp écht nodig is en staan we voor een dilemma. Dan maar een fysiek overleg inplannen. Hierin gaat de gemeente vervolgens overstag. 

Gemeenteperspectief 

Ik snap de gemeente echt wel hoor. Er moet bezuinigd worden en het is goed te begrijpen dat zij kijken naar hoe zij hun budgetten verdelen. Dat is nu eenmaal hun taak. Alleen, de tijd die en het geld dat wij nu besteden aan heen en weer mailen en overleggen met alle betrokken partijen zou ik zoveel liever doorbrengen met de jongeren.

Ik kan mijn tijd maar één keer besteden.  Dit kan ik doen bij een jongere op de bank, met het doen van een spelletje met hen of het wandelen van een rondje om te horen dat het goed gaat en dat de hulpverlening werkt. Of ik kan mijn tijd besteden aan gesprekken waarin ik mij moet verantwoorden voor de hulp die ik wil inzetten en de kosten hiervan. Aan welke van deze twee opties denkt u dat een jongere meer heeft? 

Artikel delen?
Zien ze mij wel als mens?

Soms, als ik naar huis rijd en mijn werkdag overzie, vraag ik me af: zien mensen mij wel als mens? Als jeugdbeschermer sta ik er voor de kinderen. Kinderen die het niet zo getroffen hebben in het leven, kinderen die zelf niet kunnen benoemen wat zij nodig hebben en kinderen van liefdevolle ouders, die om wat voor redenen dan ook overweldigd zijn door het opvoederschap en die het daardoor niet altijd lukt om goede keuzes te maken. Daarnaast ben ik er voor ouders, om samen te werken, samen een weg te vinden voor de beste toekomst voor hun kind. Maar mijn goede bedoelingen, als jeugdbeschermer en als mens, worden soms over het hoofd gezien. 

“Kak, vergeten mijn voicemail af te luisteren!”

Mijn to do-lijst is meer dan een A4 lang. In mijn mailbox zitten 84 ongeopende mailtjes. Mijn WhatsApp heeft 19 onbeantwoorde berichten. Teams heeft vier berichten te lezen. In ons registratiesysteem staan 17 notificaties voor me klaar. Drie afspraken in mijn agenda.

Een leeuw

Een voorlopige ondertoezichtstelling én een crisis uithuisplaatsing. De Raad voor de Kinderbescherming belt ons om over te dragen. Mijn collega en ik hebben weinig informatie, maar er moet wel gehandeld worden. Het raadsrapport is zeer kort. Jij bent in ieder geval een klein jongetje van 9 jaar die niet meer bij zijn opa en oma kan wonen. Mijn collega en ik zitten in de auto naar jou toe. Onderweg leest zij me voor uit het summiere dossier dat wij tot onze beschikking hebben. Er is weinig informatie, je bent niet eerder in zicht geweest bij het wijkteam, Veilig Thuis of bij ons. 

Harteloos?

Daar lig je dan in bed, na te denken over de werkdag. Allerlei situaties en gedachtes passeren, zo ook de woorden van deze moeder; harteloze gezinsvoogden. Op het moment dat ik daar bewust bij stil sta, komt dit binnen en raakt het mij. Ik harteloos? 

Het zal wel een lastig kind zijn

Als professional probeer je een kind te helpen en loop je soms tegen een muur op die je niet had verwacht. Zouden we alleen hulp toe moeten kennen als we een kind niet lastig vinden? Zeker in ons vak zou het verleden niet uit moeten maken. Zelfs wanneer we wel een ‘lastig’ kind voor ons zouden hebben, wijzen we dan alle hulp af en verdient hij of zij dan geen kansen? 

De bloggers

Over ons

De Jeugd- & Gezinsbeschermers staat voor de bescherming van kwetsbare kinderen en het versterken van gezinnen en jongeren. Samen met het gezin of de jongere versterken we wat goed gaat en gaan we aan de slag met wat beter kan en moet. Met onze blogs geven we een inkijkje in ons werk: met verhalen over onze drive, wat ons raakt, wat ons verrast en waar we op vastlopen.

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2023 De Jeugd- en Gezinsbeschermers
    Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.