Kitten springt op schoot.jpg

Bij jou is altijd wat te beleven

2 MIN READ
gastblogger gastblogger

Samen met mijn collega ben ik onderweg naar jou. Je bent op jonge leeftijd moeder geworden en hebt nu twee jongens. Je bent een moeder die zegt waar het op staat en altijd direct is naar ons. Fijn vind ik dat, dan weten we wat je ervan vindt.

Je hebt zelf niet zo’n fijn verleden en daar heb je ook last van. Je wordt regelmatig heel erg boos en gaat dan heel hard schreeuwen. Tijdens deze afspraak gaan we onze zorgen met jou bespreken. We hebben namelijk een Veilig Thuis-melding binnengekregen. Mijn collega en ik hebben ons voorbereid op een ingewikkeld gesprek. We weten niet goed wat we kunnen verwachten, hopelijk valt het mee.

Emotie

Je bent direct tegen ons en wij tegen jou. Dit maakt ook dat we regelmatig met elkaar moeten lachen, jij om ons en wij om jou. Daarom is het - naast spannend -  toch ook altijd leuk om bij jou thuis te komen. We gaan aan tafel zitten. Trots laat je je nieuwe kitten zien, die lekker speels door het huis loopt.

We moeten je vandaag een paar lastige boodschappen geven. Mijn collega begint met de eerste boodschap, namelijk de Veilig Thuis-melding die we hebben gekregen. Ik zie de emotie bij jou omhoog komen, en kan het ook horen. Wat we hadden verwacht, gebeurt: je begint direct hard tegen ons te schreeuwen en je bent het er niet mee eens. Wij proberen je de melding uit te leggen. Maar schreeuwend roep je dat het allemaal niet zo gegaan is. Op dat moment springt de kitten in het been van mijn collega. Mijn collega schrikt en slaakt een klein gilletje. Hard lachend spring je op van tafel om de kitten uit het been van mijn collega te halen. Rustig ga je weer zitten. Ik zie dat de emotie zichtbaar is gezakt en je gaat op een rustige manier verder met ons in  gesprek.  

Hierna delen we met jou onze tweede zorg. Het gedrag van je zoon verandert en wij vinden dat we er iets mee moeten. Hij heeft hulpverlening nodig. Ook hier ben je het niet mee eens, weer stijgt de emotie. Hard pratend zeg je dat het onzin is en dat het goed gaat. En weer springt de kitten in het been van mijn collega, die weer schrikt. Je springt weer met een lach op je gezicht op om mijn collega te helpen. Met de kitten op je schoot ga je weer zitten, de emotie zakt.

Poes

Wanneer we de laatste zorg met jou delen, is de kitten klaar met de benen van mijn collega. In plaats daarvan springt die op schoot, maar gebruikt daarbij haar nagels. Voor de derde keer die middag spring je op om de kitten weg te halen. Lachend zeg je dat het toch echt een poes is. Deze keer besluit je de kitten toch maar op de gang te zetten en wij vervolgen ons gesprek. Gedurende het gesprek worden we regelmatig gestoord door het harde gemiauw op de gang. Alle drie kunnen we erom lachen.  

Je hebt onze zorgen kunnen horen en we hebben goede afspraken met je kunnen maken. Je geeft aan dat er altijd wat te beleven is als we bij jou langs komen. We kunnen niks anders doen dan jou gelijk geven.

Met goede afspraken stappen mijn collega en ik weer naar buiten. In de auto kijken we elkaar lachend aan. Wat hebben we nu weer meegemaakt? En wie had gedacht dat een huisdier zo helpend kan zijn in dit soort spannende gesprekken.

Artikel delen?
Bij jou is altijd wat te beleven

Je hebt zelf niet zo’n fijn verleden en daar heb je ook last van. Je wordt regelmatig heel erg boos en gaat dan heel hard schreeuwen. Tijdens deze afspraak gaan we onze zorgen met jou bespreken. We hebben namelijk een Veilig Thuis-melding binnengekregen. Mijn collega en ik hebben ons voorbereid op een ingewikkeld gesprek. We weten niet goed wat we kunnen verwachten, hopelijk valt het mee.

Samen is beter dan alleen!

Ik draag mijn collega’s op handen, zou nooit meer andere collega’s willen, en kan echt mezelf zijn in het team. Maar wat voor invloed de samenwerking met mijn collega’s op mijn werkplezier had, realiseerde ik mij pas toen het even minder lekker ging…

Kun jij er gewoon even zijn voor mij?

Wat je ouders nu aan het doen zijn? Geen idee. Dat maakt voor nu ook even niet uit, want ik ben bij jou. Ik ben blij dat ik dat voor je kan doen. Er gewoon even voor je kan zijn wanneer je dit nodig hebt. Ook dat is onderdeel van mijn werk als jeugdreclasseerder.

Zien ze mij wel als mens?

Soms, als ik naar huis rijd en mijn werkdag overzie, vraag ik me af: zien mensen mij wel als mens? Als jeugdbeschermer sta ik er voor de kinderen. Kinderen die het niet zo getroffen hebben in het leven, kinderen die zelf niet kunnen benoemen wat zij nodig hebben en kinderen van liefdevolle ouders, die om wat voor redenen dan ook overweldigd zijn door het opvoederschap en die het daardoor niet altijd lukt om goede keuzes te maken. Daarnaast ben ik er voor ouders, om samen te werken, samen een weg te vinden voor de beste toekomst voor hun kind. Maar mijn goede bedoelingen, als jeugdbeschermer en als mens, worden soms over het hoofd gezien. 

“Kak, vergeten mijn voicemail af te luisteren!”

Mijn to do-lijst is meer dan een A4 lang. In mijn mailbox zitten 84 ongeopende mailtjes. Mijn WhatsApp heeft 19 onbeantwoorde berichten. Teams heeft vier berichten te lezen. In ons registratiesysteem staan 17 notificaties voor me klaar. Drie afspraken in mijn agenda.

De bloggers

Over ons

De Jeugd- & Gezinsbeschermers staat voor de bescherming van kwetsbare kinderen en het versterken van gezinnen en jongeren. Samen met het gezin of de jongere versterken we wat goed gaat en gaan we aan de slag met wat beter kan en moet. Met onze blogs geven we een inkijkje in ons werk: met verhalen over onze drive, wat ons raakt, wat ons verrast en waar we op vastlopen.

Blijf op de hoogte

    © Copyright 2023 De Jeugd- en Gezinsbeschermers
    Aan deze website kunnen geen rechten worden ontleend.